Wiosna to czas, gdy wszystko rozkwita. Warto zastanowić się nad urządzeniem domowego ogródka. Mały ogródek na skrawku ziemi przy domu, w skrzynkach czy doniczkach na tarasie czy balkonie; to wytchnienie dla oczu i pożytek dla zdrowia. Warto zasiać lub zasadzić sadzonki ziół. Takich ziół, które najbardziej lubimy. Zioła na wyciągnięcie ręki to nieoceniona pomoc w kuchni. Doprawione ziołami potrawy to „niebo w gębie”. Co wiec sadzimy, siejemy.
Na grządkach, w doniczkach powinna się znaleźć cebula, cebula dymka, lub cebula siedmiolatka. Cebula to dodatek do zup, sałatek, zapiekanek. Cebula daje nam szczypior; dodatek do twarożku. Zasiejmy pietruszkę, na natkę pietruszki i biały aromatyczny korzeń. Zadbajmy aby w ogródku ziołowym nie zabrakło tymianku. Tymianek dodaje smaku wędlinom, mięsom. Tymianek i podbiał to zioło używane w tabletkach do ssania w razie bólu gardła.
Bazylia suszona to element pizzy, do spaghetti. Bazylia świeża, to pachnący dodatek do sałatek, do pomidorów, do mozzarelli. Bazylia po prostu musi się znaleźć na grządce. Zasadźmy miętę. Choć mięta to dość ekspansywne zioło ale herbata z mięty to pyszny, orzeźwiający napój i na zimno, i na gorąco. Mięta jako dodatek do letnich drinków króluje w barach na plaży.
Oregano jako dodatek do spagetti po bolońsku używane jest przez miłośników makaronów. Duszony kurczak nie obędzie się bez majeranku. Majeranek dodajemy do potraw ciężkostrawnych; do fasolki po bretońsku.
Postarajmy się aby choć kilka ziół mieć pod ręką.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.